Waarom beginnen bij jezelf?

Waarom beginnen bij jezelf? Dat vinden ouders maar vreemd als ze een probleem hebben met hun kind.

Een eerste gesprek zal ik je vragen alleen te komen, dus zonder je kind. Dit roept soms verbazing op en misschien zelfs lichtelijke irritatie of paniek. Je wilt tenslotte zo snel mogelijk aan de slag en hulp voor je kind, dus waarom eerst jij?
Zoals eerder genoemd zoeken we oplossingen regelmatig buiten onszelf. Je legt je hulpvraag bij een derde neer en eigenlijk hoop je op een kant en klare en concrete oplossing.  Ik neem je echter mee naar je eigen ik. En dat geldt voor alle problemen. Behalve over kinderen  kunnen de problemen over de buurvrouw of je collega gaan. Ze doen allemaal hetzelfde namelijk je pijnpunt prikkelen. Ofwel je littekens uit je verleden worden getriggerd.

 Laat mij je leren om je eigen patronen te ontrafelen.

Ieder van ons zit vol overlevingsstrategieën, trauma’s, familiepatronen en oude overtuigingen. De gevoelens die hiermee gepaarde gaan zitten in ons onderbewuste. Word je je echter bewust van deze gevoelens en zie en erken je wat voor effect deze hebben op je dagelijks handelen en reageren in bepaalde situaties, dan kan je veranderingen doorvoeren bij jezelf. Soms is een gesprek met het kind daarna niet eens meer nodig.

 Als voorbeeld een moeder met een faalangstige zoon:

Tijdens het eerste gesprek met moeder kwam ik er al snel achter dat moeder haar eigen angsten en onzekerheden projecteerde op haar zoon. Angsten uit het verleden zaten diep geworteld in haar onderbewuste. Het werd tijd om samen te kijken naar die angsten en de daarbij behorende saboterende gedachten, die haar naar beneden haalden en haar zoon tot last werden. Waar kwamen ze vandaan en hoe konden we anders naar deze angsten kijken ?

Bewustwording gaf haar uiteindelijk het nodige zelfvertrouwen en de kracht om te veranderen én haar zoon te helpen. Langzaam durfde ze hem steeds meer vrijheid te geven om zijn eigen fouten te maken en hem zelfstandig op pad te laten gaan. Op weg naar een zelfstandig jongeman.